Ergens in februari 1971 was ik één van de G-groepers die “mocht” helpen met de verhuizing van het Sluiseiland naar het nieuwe gebouw aan het Marktplein.
Januari 1989 werd ik gedetacheerd bij de Kustwacht als zogenaamde NSV’er. De man of vrouw die het Nood-, spoed- en veiligheids radio verkeer voor zijn of haar rekening nam. In januari 1990 kwamen daar nog acht kanaal 16 medewerkers bij.
In 1995 kwam ik als zogenaamde multifunctionele operator in vaste dienst bij de Kustwacht. Dit werk heb ik ongeveer drie jaar gedaan en in 1998 werd ik één van de twee opleiders en voorlichters.
In november 2001 was ik, samen met Anja Nachtegaal, één van de laatste ex-PCH’ers die het gebouw verlieten. 21 november om precies te zijn vond de verhuizing plaats van het Kustwachtcentrum van IJmuiden naar Den Helder. Wij waren zeker degenen die het langst in dat gebouw hadden gewerkt.
Vanwege mijn werk als voorlichter voor het Kustwachtcentrum, had ik wel eens contact met een verslaggever van de IJmuider courant. Begin 2008 vroeg hij mij naar mijn werk verleden in het gebouw aan het Marktplein. Hij wilde het gebouw in en een artikel schrijven over iemand die er gewerkt had en vroeg mij daaraan mee te werken. Dit moest nog wel met de huidige eigenaar geregeld worden. Uiteindelijk ben ik op 13 september 2008 met hem, de eigenaar en tevens project ontwikkelaar en een medewerker het gebouw weer in geweest.
Het gebouw had inmiddels na het leeghalen van de technische ruimte en de kantoren van januari 2002 tot september 2008 leeg gestaan. Ook was het dievengilde langs geweest om koper, lood en ijzer te stelen. Op de vijfde verdieping had men over een smalle betonnen richel gelopen om het koper van de bliksem afleider te stelen en binnen had men verwarmingen van de wand gesloopt. Hierdoor was veel lekkage ontstaan. Op de meeste afdelingen waren er wel wat stukken ondergelopen maar op de vijfde verdieping was dit het ergst. Achterin aan de Spaarnestraat kant bij de TD lift was de kamer van de direkteur Kustwacht.
Hier groeide het gras op de vloerbedekking, in de gang bij betreffende lift groeiden zelfs paddestoelen.Op de tweede verdieping waar Station 12 zijn onderkomen had, leek het of men zo weggelopen was. Een kalender lag nog open op de grond. In de kelder/fietsenstalling stond het helemaal blank.
Al met al bood het een zeer troosteloze aanblik. Ik heb hier wat foto’s van gemaakt en wil jullie deze niet onthouden.
Peter van Oorschot (o5).